Youp in Amsterdam

Youp van ’t Hek. Ik kende hem natuurlijk wel qua naam, maar had nog nooit een show van hem gezien. Tot maart dit jaar. Samen met mijn vader ben ik naar zijn show Licht geweest, in Amsterdam. Het was echt fantastisch! We hebben overnacht in het Volkshotel (voormalige gebouw van de Volkskrant): een hip hotel met een goede ligging.

Dit tripje was een cadeau voor mijn vader, omdat hij elke week vol liefde op onze twee meisjes past. Wij waarderen het heel erg dat hij altijd voor ons klaarstaat en elke week in alle vroegte naar ons toe komt om voor onze meisjes te zorgen. Ik wist dat mijn vader elke week de column van Youp las en het altijd zo’n ‘rake’ stukjes vond, dus ben ik gaan kijken naar een show om te bezoeken. En wat is er dan mooier dan dit in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam te doen? Juist ja, niks!

Youp heeft mij met zijn show positief verrast. Ik heb echt moeten lachen om zijn verhalen. Ook mooi om te zien hoe hij de hele zaal mee kreeg in zijn show. Sowieso de sfeer in Carré, prachtig.

Het onderwerp van de show was Licht: naar aanleiding van zijn hartoperatie. Hij zingt niet voor niets ‘houd het licht’. Rode draad van zijn show was het overlijden van zijn goede vriend Peter: een psychiater met wie hij een bijzondere vriendschap had. Hier en daar nog wat mooie uitstapjes naar bemoeizieke zwagers (Wim), tenenkrommende televisie (EO-programma’s en Ik vertrek), een tripje naar Schotland met de trolleys (RRRRRRRR) en natuurlijk ook aardig wat gescheld tussendoor. Ik vond dat Youp mooie wisselingen had van ordinaire grappen naar serieuze teksten. Mooie liedjes ook. Vooral het laatste liedje ‘Niemand weet hoe laat het is’ maakte indruk op me. Youp gaf aan dankbaar te zijn dat hij nog op het toneel kan staan na zijn hartproblemen en sloot of met dit lied over de dood. Dit is voor mij best een beladen thema en ik merk dat dit lied me helpt te relativeren.

 Filmpje: Niemand weet hoe laat het is

Vanuit Carré was het een klein kwartiertje lopen naar ons hotel. Samen met mijn vader ’s avonds laat een mooi stukje langs de Amstel wandelen, weg van het toeristische gedeelte, maar in een ´echte´ Amsterdamse wijk. Wat een fijne herinnering.

Mooie ligging aan de Amstel

Inmiddels heb ik de cd uitvoering van Licht. Twee cd’s lang lachen! Ik draai ze regelmatig in de auto. Het laat me terugdenken aan die gezellige avond in Carré, aan mijn geboortestad Amsterdam en aan het gezellige tripje met mijn vader.

Houd het licht. “Je wordt geboren en je gaat dood. Daar tussenin moet je het een beetje aan elkaar freubelen.”
Wijze woorden van Youp. Ik probeer ze regelmatig in gedachten te houden.

Tip: de show staat inmiddels op Netflix! Ik kan hem zelf helaas niet zien, omdat wij de Duitse Netflix hebben (zo jammer).

Leave a Reply