Tweeling met een tweeling

Ik ben een tweeling met een tweeling: hoe bijzonder is dat?!

Aangezien ik zelf (deel van) een tweeling ben, zou je zeggen dat toen ik zwanger was, we rekening hielden met het feit dat ik zwanger zou kunnen zijn van een tweeling.

Neehoor, wij niet! Want: ‘een tweeling slaat toch altijd een generatie over’? (Voor het gemak maar even vergeten dat mijn oma ook een tweeling had gekregen) Het was dan ook een grote verrassing toen we bij de eerste echo zagen dat het er twee waren. “Oh my, er moeten straks 2 baby’s uit”, was het eerste wat ik dacht. Ik zal in een ander artikel wat uitgebreider ingaan op onze gedachten en gevoelens na het zien van de eerste echo.

Een tweeling slaat toch altijd een generatie over?

Goed, terug naar onze aanname: een tweeling slaat toch altijd een generatie over? Ik dacht dit dus altijd (en velen met mij). En aangezien mijn moeder een tweeling had gekregen, zouden hooguit mijn eigen kinderen pas weer een tweeling krijgen. Think again… Het overslaan van een generatie zie je vooral bij 2-eiïge tweelingen als er 2-eiïge tweelingen aan vaders kant van de familie voorkomen. Omdat een man wel de drager kan zijn van het gen dat voor een dubbele eisprong zorgt, maar natuurlijk zelf geen eisprong heeft, gaat het dus puur om het doorgeven van dit gen. De dochter kan vervolgens wel een tweeling krijgen, waardoor je dus al een generatie verder bent.

Oké, terug naar de basis. Het krijgen van 1-eiïge tweelingen lijkt niet erfelijk bepaald te zijn. Bij 1-eiïge tweelingen heeft de bevruchte eicel zich al in een vroeg stadium (meestal binnen 10 dagen na de bevruchting) in twee cellen gesplitst. Bij 2-eiïge tweelingen speelt erfelijkheid vaak wel een rol. Het gaat dan om het gen dat met de eisprong te maken heeft. Je kunt dit gen zowel van je vader als je moeder krijgen. En andersom kan dit gen zowel aan je zoon als je dochter worden doorgegeven. In mijn geval heb ik deze aanleg van mijn moeder gekregen. Mijn moeders moeder (mijn oma dus) had ook een 2-eiïge tweeling gekregen (mijn oom en tante), dus het gen is goed doorgegeven. En het kan dus zomaar zijn dat onze meisjes dit gen inmiddels ook hebben…

Anyway, ik zal op mijn blog regelmatig wat over tweelingen (en dan onze meisjes in het bijzonder) schrijven. Ik ben wel nog een beetje op zoek naar een balans tussen wat ik wel en niet deel. Maar dat geeft niet: er valt genoeg te delen over het leven met onze tweeling! 😍

Twee generaties tweelingen

2 Comments

  1. Lolinda

    4 november 2017 at 18:46

    Leuk om te lezen! De meisjes 😍😍sweet! Ik wil ze binnenkort weer zien en knuffelen en en voorlezen 😉

  2. Jeanine

    16 november 2017 at 19:15

    Wat bijzonder zeg! Ik wilde zelf altijd zo graag een tweeling. Lijkt me zó leuk. Maar uiteraard dolgelukkig met mijn drie kinderen en nu liever géén tweeling meer, haha 😉

Leave a Reply